Quantcast
Channel: Arts in Business » phD
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Kunst som læring – hvad er det, man kan lære?

$
0
0

Claus Springborg er i gang med at skrive en Ph.d., og jeg har været én af hans 60 testpersoner. Midtvejs i hans forskningsproces, inviterede han sine testpersoner til at høre om nogle af de ting, han havde fundet, og jeg hæftede mig ved nogle af hans pointer:

”Når vi arbejder med kunstneriske udtryk, så har vi et objekt – så kan vi tale om det konkrete og det fysiske.”

I rigtig mange sammenhænge på arbejdspladsen, udveksler vi viden og holdninger på et abstrakt niveau. Det betyder, at vi forsøger at overbevise vores kollegaer om at se på problemet og løsningsmodellen på samme måde, som vi selv gør. Og ofte oplever vi, at det ikke er evidens, erfaringer eller planer, der bestemmer, hvad der vælges at gøre – men den enkelte persons evne til at diskutere eller personens vedholdenhed og politiske tæft.

Bruges kunstneriske processer – og arbejdes der med at udtrykke sig kunstnerisk (i Claus’ forskning blev der arbejdet med tegning, fotografering, kreativ skrivning og poesi) har man noget helt konkret at tale ud fra. Det er muligt sammen at se på fx en tegning, hvor tanker får et helt konkret udtryk. Det bliver muligt for andre at give deres opfattelse af, hvad de ser, og en anden form for dialog kan dermed udspille sig. Arbejdes der alene med ord og på et højt abstraktionsniveau, er der en større risiko for, at man taler forbi hinanden, og at form kommer til at spille en større rolle end indholdet.

”Kunstneriske udtryk, skaber nye linser og metaforer.”

Når  kunstneriske udtryk inddrages i det faglige arbejde, giver det inspiration til at trække en række metaforer ind, der kan være med til, at opgaverne kan ses på en anderledes måde.

Når vi fx formidler viden om en virksomhed, taler vi om organisationen som en maskine eller som en hær. Men hvad sker der, hvis vi taler om virksomheden som en hjerne, et edderkoppespind, et landskab eller et jazz band?

”Når vi arbejder kunstnerisk, bliver behovet for bedømmelse reduceret.”

Den rationelle tænkning er baseret på dikotomier: Ja/nej, rigtigt/forkert, sort/hvidt. sandt/falsk. Når man arbejder kunstnerisk, skabes der mulighed for at arbejde på en måde, hvor bedømmelser kan undgås. Vi taler ofte om det bedømmelsesfrie rum. Om at sætte meningsmaskinen ud af spil.

Det skaber rum for nye idéer og nye tanker.

”De kunstneriske processer skaber mulighed for at lære gennem en proces – ikke gennem en problemstilling, der sætter ramme om læringen.”

Hele vores akademiske kultur er indrettet på at finde en relevant problemstilling og prøve at finde en løsning på problemet. Ofte lægges der meget arbejde i at formulere problemet, og så løses det ud fra den lektie, vi har lært. Herefter går man i gang med at forklare – ofte med henvisninger til teori – og besvare problemstillingen. Men det, at der sættes en ramme fra begyndelsen, gør, at vi udelukker mulige løsninger, der ofte vil ligge udenfor den traditionelle tankegang. Netop dette gør, at kreativitet og innovation ikke understøttes af denne form for læring.

Hvis der derimod arbejdes med kunstneriske processer, kan vi suspendere vores sædvanlige tankemønstre og følge det, der sker i processen – reagere på det andre gør – og skabe andre resultater.

Jeg glæder mig meget til at læse Claus Springborgs  Ph.d.-afhandling, når den ligger klar til efteråret. Du kan læse mere om Claus Springborg.

 

I ARTS in BUSINESS brænder vi for at fremme det nytænkende samarbejde på arbejdspladser. Vi tilbyder forløb og workshops, der inspirerer, motiverer og udvikler lederteams, afdelinger og projektgrupper.

Vores læringsteams består af en professionel kunstner og en erhvervserfaren proceskonsulent. Kunstneren bidrager med perspektiver, øvelser og historier hentet fra kunstens verden, og proceskonsulenten bidrager med processer hentet i den systemiske metode.  I et levende og kvalificeret ”øvelokale” skabes der gennem involverende øvelser oplevelser, dialog og refleksion, der igen skaber nye måder at samarbejde på.

Hvis du vil vide mere: Kontakt Lene Bornemann tlf. + 45 22 40 21 80

Hvis du synes godt om dette indlæg, skulle du tilmelde dig vores nyhedsbrev der kommer 6 gange om året med historier om kreativitet, ledelse, organisationsudvikling og hvad vi ellers er nysgerrige på.  

LB@ARTSinBUSINESS.DK  – WWW.ARTSinBUSINESS.DK – følg os på: LinkedInTwitter

 

 

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images

Trending Articles


Oh Land, Georg Jensen og Tim Walker i et fantastisk mix


Akemi Homura & Kaname Madoka (Puella Magi Madoka Magica)


DIY - Hæklet bil og flyvemaskine


Flandre Scarlet Peek (Touhou)


Minami Kotori? (Ai Mai Mi)


Dance


Mushroom Dance


Kaname Madoka (Puella Magi Madoka Magica)


Misaka Mikoto (Toaru kagaku no railgun)


Sælges: Bertram Proxima 2 ht (Kabler)


Nishizumi Maho (Girls und Panzer)


Koobee A790T LeWa


Motor startet im warmen Zustand schlecht. HILFE!


SKE48 – Pareo wa emerald – PV_HQ


Koshigaya Komari (Non Non Biyori)


Cat & Nazrin (Touhou)


Akaza Akari (Yuruyuri)


Kaname Madoka & Akemi Homura (Puella Magi Madoka Magica)


Hachikuji Mayoi (Bakemonogatari)


Smoker Crocodile (Onepiece)